
20 växter som är giftiga för hundar
Underbar Hund, 10 april 2022Det finns många olika växter som är giftiga för hundar. Många av dem hittas även i våra hem så det är viktigt att hålla koll på vilka blommor och växter som kan utgöra en risk för din hund.
I denna artikeln går vi igenom 20 olika växter som kan orsaka förgiftningar hos hundar.
1. Amaryllis
Amaryllis är giftig för hundar och intag av blomman kan ge kräkningar, diarré, ökad salivering hos hunden. Hela amaryllisen är giftig, men växtens lök anses vara giftigare jämfört med stjälken och blommorna.
2. Azalea
Azalea är giftigt för hundar och katter eftersom det innehåller ett ämne som heter andromedotoxin. Vanliga symptom är kräkningar, diarré och svaghet.
3. Ekollon
Ekollon går att hitta i den svenska natur och innehåller ett ämne som heter tannin som är giftigt för hundar. Om en hund äter ekollon kan det ge allvarliga lever- och njurproblem. Vanliga symptom efter intag av ekollon är att hunden kräks, verkar slö och slutar äta.
4. Akleja
En annan giftig växt för hundar är akleja som ofta förekommer i närheten av parker, kloster och gamla gårdar.
5. Alokasiaväxter
Alokasiaväxter är ett släkte bestående av flera olika växter, och de innehåller ett ämne som kan orsaka irration hos hundar. Vanliga symptom på förgiftning är magsvullnad, salivering och andra magbesvär.
6. Björnloka
Björnloka går att hitta vilt i naturen och är giftigt för hundar. Växten kan ge upphov till utslag som liknar brännskador på hundens hud som är väldigt smärtsamt. Symptomen kan även förändras när solen bränner.
7. Blågröna alger
Blågröna alger kan förekomma i sjöar och vattendrag i samband med algblomning. Om hunden dricker eller badar i vattendrag med blågröna alger bör du genast uppsöka en veterinär. Vanliga symptom är kramper, kräkningar och att hunden darrar.
8. Gullranka
Gullranka är en populär växt i många hem som kan orsaka irration och sveda hos hunden. Om en hund äter gullranka kan det ge upphov till sveda i halsen och andra magbesvär.
9. Fredskalla
Fredskallor innehåller flera ämnen som kan orsaka irration och de bör därför inte förtäras av hundar. Om din hund äter blad från en fredskalla kan det orsaka magbesvär och sveda.
10. Lilja
Liljor är väldigt giftiga för hundar och kan ge väldigt allvarliga symptom. Om din hund äter liljor kan det påverkar hjärtat och ge kramper hos hunden.
11. Hyacint
Hyacint är en annan hund som är giftig för hundar och det är framförallt växtens lökar som är giftiga, även om alla delar av växten är giftiga. Om en hund äter hyacint kan det ge kräkningar och diarréer.
12. Hästkastanj
Hundar som äter hästkastanj kan drabbas av diarré, kräkningar och andra magbesvär. Det är därför ingen bra idé att låta hunden leka med kastanjer eller bära omkring dem i munnen.
13. Gullregn
Det är framförallt fröna som är giftiga, och de innehåller ett ämne som heter cytisin, även om växten Gullregn också är giftig. Vid förgiftning kan hunden drabbas av diarré, illamående, kräkningar och slöhet.
14. Idegran
Både barren och fröna på en idegran är giftiga för hundar, och om en hund skulle äta idegran kan de orsaka magbesvär hos hunden.
15. Julstjärna
Julstjärna en vanlig växt att köpa inför jul, men du behöver vara medveten om att de är giftiga för hundar. Om en hund äter bladen på en julstjärna kan hunden få magont, diarréer och kräkningar.
16. Liljekonvalj
Liljekonvalj är en växt som innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Vanliga symptom från att äta liljekonvalj är illamående, diarré, kräkningar och andra magbesvär. Vid allvarliga fall kan förgiftning påverka hundens hjärta.
17. Murgröna
Murgröna är en giftig växt som kan orsaka magbesvär för hundar eftersom bladen har irriterande egenskaper. Om en hund äter murgröna är vanliga symptom illamående, kräkningar och diarré.
18. Monstera
Hundar som äter Monstera kan få magproblem och det kan även orsaka sveda i mun och svalg. Det är vanligt att hunden får ont i magen, illamående, kräkningar och diarré.
19. Mistel
Mistel innehåller viscotoxiner som är giftigt och orsakar irration hos hundar. Vanliga symptom på förgiftning är magbesvär, såsom diarré, kräkningar, magont och illamående.
20. Påsklilja
Om en hund äter påskliljor kan hunden drabbas av magbesvär såsom diarré, kräkningar, illamående och magont. Det är framförallt påskliljans lök som är extra giftig.
Om du vet med dig att din hund ätit en giftig växt och visar symptom på förgiftning bör du genast kontakta din veterinär. Små mängder brukar däremot endast ge milda symtom. Men om du känner dig osäker är det bra att rådfråga med en veterinär.