Vill du börja springa med din hund? Läs detta!

Underbar Hund, 1 mars 2022

Att springa med sin hund kan vara väldigt härligt och jag ha tagit med vår hund Gizmo på ett antal löpturer. I detta inlägget kommer jag gå igenom vad du behöver veta om du funderar på att börja jogga med din hund.

När kan man börja springa med hunden?

Hunden ska vara minst ett år gammal innan du börjar löpträna med sin hund. Det är viktigt eftersom hunden leder och ben först måste vara fullt utvecklade, innan du drar med den ut på längre löpturer.

När du börjar springa med hunden kan du heller inte direkt springa en mil, utan du måste först träna upp hunden. Detta gör du genom att börja med kortare distanser för att göra hunden van med att springa med dig. Du kan därefter stegvis öka längden.

Om du ska springa med sele för hunden kan du däremot börja träna hunden att ha selen redan när den är 7-11 månader. Det kommer förbereda hunden för löpningen senare.

När du löptränar med din hund är det viktigt att du anpassar längden och hastigheten efter hundens förutsättningar för att den ska hålla motivationen. Du behöver också anpassa längden efter exempelvis vädret, och om det är väldigt varmt kommer din hund inte klara lika länge.

Om du upptäcker att hunden visar på trötthet genom att den flåsar väldigt mycket bör du sakta ner och promenera.

Tänk även att hundar inte kan svettas. Det gör ofta att de behöver mer träning innan de klarar längre distanser. Och om du tränar för hårt med hunden finns det en risk att hunden överhettas.

Hur långt kan man springa med en hund?

En vältränad hund har kan springa ungefär en mil och lite längre distanser är så, men du måste alltid anpassa längden och hastigheten efter hundens förutsättning.

Hur långt hunden kan springa kommer även bero på vilken hundras det är. Större och aktiva hundraser klarar att springa längre distanser jämfört med en liten hund såsom en chihuahua.

Innan du börjar springa längre distanser är det däremot viktigt att träna upp hunden. Ingen hund kommer kunna springa långt i början, såsom en mil, utan du måste först träna upp hunden.

Längden på löprundan kommer också bero på förutsättningar såsom hur varmt det är just den dagen. Eftersom hundar inte kan svettas kan de lätt bli väldigt varma, och speciellt om de dessutom har lång päls.

Lyssna alltid på din hund när du är ute på en joggingtur med den, och leta efter signaler hur den mår och känner sig. Meningen med löprundan är att den ska vara rolig för både dig och hunden, och om hunden behöver vila ska du ta en paus.

Det finns flera lite större hundar som klara av att springa längre distanser. Några exempel är:

  • Labrador
  • Retriever
  • Border Collie
  • Siberian Husky
  • Strävhårig Vorsteh
  • Schäfer

dog running

Överlag lämpar sig de flesta större hundraserna för löpning förutsatt att hunden fått tillräckligt med löpträning innan.

Hur snabbt ska man spring med hunden?

Många hundar klarar av att komma upp i väldigt höga hastigheter. En greyhound kan exempelvis komma upp i en hastighet på 70km/h. Medan en schäfer och border collie kommer upp i en hastighet på omkring 50km/h.

Inga hundar klarar däremot av att hålla dessa hastigheter under en längre tid, utan då måste hunden springa långsammare.

Många större hundraser klarar på att hålla en hastighet på omkring 10-20km/h på längre distanser. Detta är förutsatt att hunden tränat på längre distanser innan.

Om du tidigare löptränat med din hund och hunden är vältränad kan hunden klara av att springa en mil på en timme om det är erat mål.

Hastigheten som du springer behöver däremot anpassas efter hunden förutsättning och känn alltid av hur hunden mår. Om du känner att hunden blir trött behöver du sakta ner farten.

Läs mer: Hur snabbt kan en hund springa?

Vad ska man tänka på när man springer med hund?

När man joggar med hund handlar mycket om sunt förnuft och kontinuerligt ha koll på hur hunden mår och så vidare. Nedan går jag igenom några punkter:

  • Lyssna på hunden och vila om den behöver det
  • Ta det lugnt i början av löppasset
  • Belöna hunden när den gör rätt
  • Var försiktig i kalla och varma temperatur
  • Anpassa träningen efter ålder, ras och eventuella sjukdomar

Om du ser att hunden flåsar mycket behöver du sakta ner tempot eller kanske ta en vattenpaus. Det är också vanligt att hunden stannar helt om den är trött och det är det extra viktigt att du tar en paus så hunden får vila.

Innan löpturen börjar är det även bra att gå en liten stund så att hunden får chansen att utföra sina behov, såsom att kissa och bajsa. Det är också bra att ta det lite extra lugnt i början av löpturen så att hunden hinner värma upp sina leder och muskler.

När du börjar springa med din hund kommer du också behöva träna upp hur hunden ska springa bredvid dig. Försök dessutom att hålla en fart där hunden kan trava bredvid dig eftersom det är hundens naturliga långdistansteknik.

Du behöver också tänka på att ta det försiktigt vid kalla och varma temperaturer. Vid kalla temperaturer kan hunden lätt skada sig om den inte är uppvärmd och vid varma temperaturen finns det risk för överhettning.

När du joggar med din hund är det också viktigt att ta hänsyn till din hunds ålder, ras och eventuella sjukdomar. Om du exempelvis vet med dig om att din hund har ledproblem eller en annan sjukdom bör du alltid kolla upp med en veterinär innan du ger dig ut på en lång löprunda med hunden.

Finns det några risker med att springa med hund?

Om din hund är frisk och du springer med den i måttlig mängd finns det mycket få risker med att löpträna med sin hund. Däremot så bör man i regel undvika att springa på asfalt eftersom hundens trampdynor är inte gjorda för att springa på asfalt och kan skadas av det.

Det är framförallt när hunden är valp och är liten, eller när den är skadad, som det finns flest risker med att springa med hunden. Då finns det större risker för skador och det är därför man inte ska löpträna med en valp innan den är ett år gammal.

Som jag nämnde tidigare finns det också en risk om du springer mycket på trottoaren och hårda markytor eftersom det kan sätta stress på hunden trampdynor och kropp. Det bästa är om du kan variera underlaget för löpningen och helst springa mer i skogen.

Om du känner dig osäker om det är lämpligt för din hund att följa med ut på en joggingtur just nu så kan jag alltid rekommendera dig att kontakta din veterinär.


Du kanske också gillar