Styrketräning för hund - Hur funkar det?

Underbar Hund, 16 september 2022

Det finns många skäl till att styrketräna sin hund. En hund med god styrka och balans kommer att prestera bättre, ha lättare att klara av olika aktiviteter och ha enklare att bära sin vikt.

Många hundägare lägger inte så stor vikt på att styrketräna sin hund, men det finns många fördelar med att göra det.

Om du har en aktiv hund, som exempelvis tävlar inom agility eller deltar i jakt är det extra viktigt med styrketräning för att se till att hunden klarar av de fysiska utmaningarna. Samtidigt kan alla hundar gynnas av styrketräning och det kan bland annat förebygga skador.

I denna artikeln kommer vi att går vi igenom allt du behöver veta om styrketräning för hundar, inklusive hur du kommer igång och olika exempel på övningar.

Hur styrketränar man en hund?

Beroende på vilka mål som du och din hund har, så finns det olika sätt du kan gå till väga.

Om du vill öka din hunds muskelmassa kommer du att fokusera på andra övningar än om du skulle vilja förbättra din hunds koordination eller uthållighet.

Om du ditt mål istället är att förebygga skador så är koordinations- och balansträning väldigt viktigt för hunden. Balansträning tränar upp hundens bålstabiliteten, vilket gör att hunden får enklare att kontrollera sina rörelser och hålla balansen när den utför aktiviteter och rörelser.

Andra hundägare vill bygga muskler på sin hund och då kan man istället använda sig av benmanschetter eller en klövjeväska för att tillföra mer vikt och stärka hundens muskulatur.

Om ditt mål istället är att förbättra hundens uthållighet så är löpning och simning väldigt bra träningsformer för hunden. Det är dock viktigt att du börjar försiktigt och ökar distansen med tiden, eftersom din hund inte kommer ha en bra kondition från början.

För att du enklare ska avgöra vad som är rätt träning för dig och din hund så kommer vi gå igenom flera olika typer av övningar nedan som kan användas för att förbättra hundens styrka, koordination eller uthållighet.

Övningar för styrketräning med hund

Beroende på vad du vill förbättra så finns det det övningar som du kan använda för din hund.

Nedan går vi igenom flera olika övningar för styrketräning.

Styrka och ökad muskulatur

Det finns flera övningar för att förbättra hundens styrka och öka hundens muskelmassa.

  • Träning med klövjeväska - En klövjeväska är en väska som du sätter på hundens rygg som du sedan kan fylla med saker för att tillföra mer vikt. Desto mer vikt, desto svårare kommer det bli för hunden att bära. Börja med en lättare vikt, och öka sedan med tiden, men låt samtidigt inte hunden bära för mycket.
  • Träning med benmanschetter - Viktmanschetterna kan användas för att stärka upp hundens benrörelser och muskulatur. När hunden går med benmanschetter så kommer hundens steglängd och pendelrörelser att öka, vilket ger den ökande muskelaktiviteteten.
  • Kamplekar - Att leka dragkamp med hunden kan vara en annan bra och rolig träningsform för hunden. Under dragkampen behöver hunden att använda sin styrka för att dra i föremålet, vilket kan bidra till att bygga muskler.
  • Dragträning - Dragträning är också väldigt bra styrketräning för hundar, eftersom vikter eller föremål används för att ge extra motstånd. Använd en sele som passar för detta ändamålet och börja med lite motstånd och utöka med mer vikt senare.

Om du styrketränar din hund med vikter så behöver du tänka på att börja med lite motstånd och öka på det gradvis med tiden. Detta är viktigt för att hunden inte ska riskera att skada sig när den utför de olika övningarna.

Balans och koordination

agility2

Några av de populäraste övningar för att träna upp hundens balans och koordination är genom cavalettiövningar, att använda balansbollar eller en balansplatta, eller genom hundparkour ute i skogen.

  • Cavaletti - Cavaletti är en typ av hundträning där man använder stolpar eller andra föremål som är placerade över marken för att tvinga hunden att lyfta på sina "handleder". Det är en bra koordinationsövning som också tränar upp rygg- och bålmuskulatur.
  • Balansbollar - Hunden placerar sina tassar på balansbollen och behöver sedan balansera vikten för att kunna hålla balansen. Det är en bra balansövning för hundar.
  • Balansbräda - En balansbräda är en instabil yta som kan liknas mycket med balansbollar. Hunden placerar sina tassar på brädan och måste sedan använda sina muskler för att hålla balansen.
  • Parkour för hundar - En annan bra övning som du kan göra i skogen är enklare parkour för hundar. Det innebär att du använder naturen såsom stockar och stenar för att skapa en hinderbana. Hunden måste sedan använda sin styrka och koordination för att klara banan.

Innan du börjar med någon typ av balansövning är det viktigt att du först värmer upp hundens leder för att minska skaderisken. Det enklaste sättet att göra detta på är att ta en kort promenad för att värma upp musklerna.

Uthållighet

För att träna upp hundens uthållighet rekommenderas vanligtvis övningar såsom löpning och simning.

  • Löpning - Löpning är den vanligaste typen av konditionsträning för hundar. Det är ett utmärkt sätt att öka hundens hjärtfrekvens och lungkapacitet samt bygga muskler. Börja med korta distanser och gradvis öka längden på passen med tiden.
  • Simning - Simning är bra fysträning för hunden, och det är en allsidig typ av träning där alla större muskler kommer att arbeta under träningspasset. Förutom att stärka konditionen, så kommer hunden också stärka sina leder och muskler genom att simma.

Om du vill stärka hundens kondition så är det vanligtvis bra att kombinera löpning och simning. Fördelen med löpning är att det är väldigt enkelt att sätta igång, men samtidigt så är viktigt att vara försiktig så att lederna inte blir överbelastade.

Simning kan vara ett utmärkt komplement till löpningen, eftersom det tränar olika muskler och ger hunden ett bra allsidigt träningspass. Simning är också en aktivitet som är mer skonsam för lederna och hjälper till att kyla ner hunden under de varma sommardagarna.

Om du vill börja simträna med hunden så finns det speciella bassänger för hundar och andra djur. Dessa finns i de flesta större städerna och fungerar utmärkt om du vill simträna din hund. Om du bor nära en sjö kan du också simträna där, men då är det viktigt att du har uppsikt över hunden.


Du kanske också gillar