Vandra med hund - Allt du behöver veta
Underbar Hund, 18 september 2022Att vandra med hund är en fantastisk upplevelse, men det finns saker man bör tänka på innan man ger sig ut på en längre vandring med sin hund.
I denna artikeln kommer vi därför att gå igenom allt du behöver veta om du funderar på att börja vandra med din hund.
Förberedelser inför vandringen
Om ni ska vandra en längre sträcka så behöver du först och främst se så att din hund är i tillräckligt god form för att genomföra vandringen.
Bästa sättet att göra detta på är att gå en kortare testvandring för att testa hundens kondition och uthållighet.
Det kan också vara bra att fundera på om ni behöver införskaffa en klövjeväska till hunden, så att den kan bära delar av sin egen packning. Det gör också att du själv inte behöver släppa på en massa extra packning såsom mat och vatten till hunden.
En klövjeväska är en väska som hunden kan bära på ryggen och som är anpassad för hundar. Som mest kan en hund bära ungefär 20 procent av sin egna kroppsvikt, men du behöver vänja hunden vid klövjeväskan först.
Detta gör du enklast genom att låta hunden vänja sig vid klövjeväskan är genom att börja med kortare distanser, med lite vikt, och sedan öka avståndet eller vikten för varje promenad.
Det är också viktigt att tänka på hur vädret kommer att bli under vandringen.
Se till att du har lämpliga kläder både för dig själv och för hunden. Om det kommer vara kallt och din hund har kortare päls så kan hunden behöva ha ett hundtäcke eller regnkläder.
Noggranna förberedelser är alltid nyckeln till en lyckad vandring. Nedan går vi igenom packningen och det som du behöver till hunden.
Packning och det du behöver ta med dig
Vi har tidigare skrivit en packlista på allt som du behöver ta med dig om du planerar att vandra med hund.
Därför tänkte vi inte gå igenom allt som du behöver här i detalj, utan vi kommer istället fokusera på de viktigaste sakerna.
Hundens mat
Om du ska ta med din hund så behöver ni ha med mat till hunden på vandringen.
Hur mycket mat och hur ofta din hund ska få mat beror givetvis på hur länge ni planerar att vandra, men det är alltid en bra idé att räkna med lite mer mat än vad du vanligtvis brukar ge den.
Under vandringen kommer nämligen hunden att bränna mer kalorier jämfört med normalt, och därför kommer den antingen behöva ha mer mat.
Om vandringen är lång, såsom 4 dagar eller mer kan du även fundera på att skaffa ett mer energirikt foder.
Koppel och halsband
När du vandrar med hund så behöver du ha med ett koppel för aktiva hund, samt ett bra halsband. Detta är för att du ska ha kontroll på hunden under vandringen, och det är för din egna säkerhet och hundens.
Mellan den 1 mars och den 20 augusti råder det även regler om att din hund inte får springa lös i naturen eftersom många vilda djur har ungar under den perioden.
Om du planerar en vandring under denna period så är det alltså extra viktigt att ha koll på hunden.
Första hjälpen
Om hunden skulle skada sig är det också viktigt att ha med lite första hjälpen-utrustning. Det bör finnas bandage, kompresser och något sårrengörande medel.
Det finns speciella första hjälpen-kit som inriktar sig till hundar såsom Trixie Första Hjälpen Kit, men ett vanligt första hjälpen-kit för människor går också bra.
På sommaren är det även bra att tänka på om det finns fästingar i naturen. Därför behöver du ta med dig en pincett så att du kan ta bort fästingar som sätter sig på hunden.
Liggunderlag och hundtäcke
Om ni funderar på att tälta och sova ute så är det också bra att ha med sig liggunderlag och hundtäcke till hunden.
Ett liggunderlag gör det bekvämare och värmare för hunden att ligga på, jämfört med att ligga direkt på jorden.
Ett hundtäcke kan också vara bra om ni planerar att vandra när det är väldigt kallt ute, eller om du har en hund med kortare päls.
Hur långt klarar en hund av att vandra per dag?
Enligt fysioterapeut Maria Knutas så klarar en större hund i hyfsad form av att gå omkring 1 mil om dagen.
En större hund i bra form klarar däremot av betydligt mer än så, och stora och vältränade hundar klarar av att gå 2 mil per dag, vilket är den sträckan som många vandringsetapper brukar vara.
En mindre hund klarar inte av att gå lika långt som en stor hund. Detta beror på att mindre hundar har kortare ben, och därför måste de gå fler steg för att ta sig fram.
En mindre och vältränad hund kan däremot klara av att gå ungefär en mil per dag.
Om du funderar på att vandra med en valp så behöver du också vara försiktig med valpen. En valp har ofta inte samma kondition som vuxna hundar, och kan därför inte gå lika långt. De blir därför tröttare snabbare och behöver också mer återhämtning i form av sömn.
Om du vandrar med valp kan du därför överväga att skaffa en ryggsäck för att kunna bära valpen när den behöver vila. Detta är extra viktigt om du funderar på att gå längre distanser med en valp.
Saker att tänka på under vandringen
När du vandrar med din hund så finns det några saker som du alltid ska tänka på, både när ni vandrat och också när ni har slagit läger för natten.
Nedan går vi igenom några olika saker som du kan tänka på om du ska vandra med hund.
Ha uppsikt över hunden
Se till att alltid ha koll på din hund, och försök att låta den inte gå för långt ifrån dig.
Detta är för din egen säkerhet och för hundens, och det är viktigt att du till exempel inte låter den springa iväg efter något djur om du skulle ha den lös.
Ha också uppsikt över hunden om den verkar trött eller om den behöver vatten. Om hunden verkar trött är det viktigt att ta en paus så att den kan vila, återhämta sig och dricka lite.
Välj rätt terräng
När du vandrar med hund så är det också bra att tänka på terrängen.
Vissa vandringsleder kan vara väldigt steniga vilket kan göra det svårt för hunden att ta sig fram. Dessutom kan det leda till högre skaderisk, och dessa sträckor kan vara bra att försöka undvika.
Om du vandrar i skogen så är det också bra att tänka på om det kan finnas giftiga bär, dåligt vatten eller djur, som du behöver hålla hunden borta ifrån.
Om du anser att detta är en risk så är det viktigt att hålla hunden kopplad. Då minskar risken för att den ska springa iväg och komma till fara.
Tälta med hunden
En del föredrar att ha hunden inne i tältet, medan andra föredrar att hunden ligger i förtältet.
Vad som funkar bäst för dig och din hund är något som ni behöver prova er fram med. Det finns också vissa fördelar och nackdelar med båda alternativen.
En av fördelarna med att ha hunden inne i tältet är att ni kan värma varandra om det är kallt på natten. Dessutom kan det vara väldigt mysigt.
En av nackdelarna med att ha hunden inne i tältet är att om den är orolig och rör på sig mycket, eftersom det kan göra det svårt för er båda att sova.
Fördelarna med att ha hunden i förtältet är att den har ett eget utrymme, men du behöver förmodligen köpa någon typ av liggunderlag så att hunden inte ligger direkt på marken.
Läs mer: Tälta med hund - detta behöver du tänka på
Plocka upp efter hunden
Du behöver också tänka på att plockr upp efter hunden om ni vandrar på platser nära stigen eller på områden nära bebyggelse.
Se därför till att ni tar med er några bajspåsar så att du kan plocka upp efter hunden och slänga bajset vid närmaste soptunna.